Pozovite nas na +387 (0)36 573 805 ili napravite Online RezervacijuNAPRAVITE REZERVACIJU

Blagaj kod Mostara

Blagaj

Turističko mjesto u blizini Mostara
Tekija izvor Bune vrelo Blagaj

Blagaj je naselje u Hercegovini, u južnom dijelu Bosne i Hercegovine, 7 km južno od Mostara. Do 14. st. područje je pod raškom, a od tada pod bosanskom vlašću. U Bišću (Podgradina) i Blagaju su rezidencijalna mjesta bosanskih vladara koja oni povremeno posjećuju. U 15. st. u istoj funkciji su u rukama vojvode Sandalja Hranića i njegovog sinovca hercega Stjepana Vukčića iz roda Kosače sve do dolaska Osmanlija 1466.

U historijskim izvorima Blagaj je prvi put spomenut 1423. U podnožju tvrđave jača naselje sa jakom privrednom djelatnošću, stambenom i obrazovnom infrastrukturom orijentalnog tipa (džamija, dva kamena mosta na Buni i tekija). U blizini Blagaja je izvor rijeke Bune koji predstavlja najveći kraški izvor u Evropi. Pored izvora Bune nalazi se čuvena sufijska tekija.


Blagaj vrelo Bune Tekija

Blagaj, svojevrsna oaza mira koja plijeni svojim osebujnim prirodnim i kulturno historijskim naslijeđem, sa svojom tvrđavom hercega Stjepana Kosače – Starim gradom Blagajem, nekadašnjim centrom srednjovjekovne Humske zemlje, kasnije Hercegovine, u jedinstvenom okruženju netaknute prirode, endemskog i ljekovitog bilja, te jednim od najljepših i najjačih kraških riječnih izvora u Evropi, rijekom Bunom, koja je u harmoniji sa derviškom tekijom, u blizini Mostara i njegovog Starog mosta, zasigurno su idealno mjesto posjete putnika namjernika.